چند هفته ای برای نوشتن تمرکز نداشتم مشغول تغییر موقت خانه ام بودم تا بازسازی تمام شود. در این مدت فرصتی داشتم تا با هیات تجاری به اتریش سفر کنم و تجربه ای جدید داشته باشم.
برای اولین بار نبود که وین را می دیدم دفعات قبلی بیشتر محو تماشای زیبایی های بصری این شهر زیبا شده بودم ولی این بار فرصتی شد تا کمی تجربه زیسته عمیق تری داشته باشم.
کشوری با نه میلیون نفر جمعیت که در طول تاریخ بین حکومتهای منطقه ای مختلف دست به دست شده ولی عمق ریشه فرهنگ، هنر و آداب و رسوم آن به هزار سال می رسد. در دوره ای از تاریخ اقوام ساکن در منطقه بسیار قدرت گرفتند و امپراتوری بزرگی را بوجود آوردند که برای چند قرن کنترل مرکز اروپا را در دست داشت. این کشور آغازگر جنگ جهانی اول بود و زادگاه آدولف هیتلر و به شکل کاملا متضادی پایتخت موسیقی و هنر در اروپا!
در این سفر به دنبال پاسخ به یک سوال بودم چگونه کشور کوچکی در قلب اروپا توانسته پایتختی داشته باشد که سالهاست در بین سه شهر برتر دنیا برای زندگی کردن است و چگونه اقتصادی دارد که با وجود کوچکی کشور و محدودیت منابع، تولید ناخالص ملی به بزرگی تقریبا نصف ایران دارد و هر اتریشی سهمی پنج برابر هر ایرانی از این ثروت ملی دارد؟
اتریش یکی از صنعتی ترین کشورهای دنیاست. ده ها سال است مردم این کشور که منابع طبیعی برای استخراج و فروش خام آن نداشتند یادگرفتند که برای خلق ثروت چگونه در صنایع خود ارزش آفرینی کنند و تمامی ساز و کارهای ملی برای این هدف شکل گرفته اند. سفارتخانه های اتریش در سرتاسر دنیا خانه های اقتصاد است سفرای اتریش ماموریت دارند تا فارغ از سر و صداهای ایدئولوژیک و سیاسی در فضای بین المللی به دنبال مشتری باشند.
سالانه فروش بیش از 100 میلیارد یورو ماشین آلات صنعتی و قطعات آنها و بیش از 30 میلیارد یورو قطعات فلزی و پلاستیکی ساخته شده از مواد معدنی که هیچکدام در این کشور استخراج نشده اند ماموریت سفرای این کشور است و البته ساز و کاری موازی سفارتخانه که کنسولگری اقتصادی این کشور در دیگر نقاط است و بیش از 100 شعبه و هزاران کارمند دارد به سفرا کمک می کند تا در فضای رقابت بین المللی اطمینان حاصل کنند دسترسی به مشتریان برای صنایع اتریشی همواره وجود دارد. البته نکته بسیار جالب این ساختار این است که هزینه آن از مالیاتی می آید که مردم اتریش به دولت پرداخت می کنند و چون موضوعات نیروی کار و اقتصاد صنعتی اتریش مهمترین دغدغه مردم این کشور است طبیعتا دولتهایی توسط مردم انتخاب می شوند که بتوانند توسعه روزافزون کشور را ادامه دهند. اتریشی ها به خوبی آموخته اند برای اینکه بتوانی در اوج بمانی باید با تغییرات همراه باشی. صنعت و دانشگاه در این کشور به انقلاب صنعتی چهارم ورود کرده اند. در این سفر فرصت داشتم بیاموزم که چگونه هوش مصنوعی و انقلاب اطلاعات به صنعت ورود کرده است و البته چه چابک دانشگاههای این کشور خود را با فضای جدید استارت آپی هم آوا کرده اند یکی از مثالهای آن میزبانی دانشگاه وین برای بزرگترین رویداد استارت آپی دانشجویی در اروپا جشنواره “خیابان” است. در راستای توسعه پایدار، اتریش یکی از رهبران جهانی در ایجاد صنایع سبز است از پانلهای خورشیدی تا سیستمهای پالایش آلاینده های محیطی و این مهم با انتخاب و قدرت دادن به حزب سبز نمود عینی نیز دارد. تمامی اینها در کنار میزبانی ده ها سازمان بین المللی و مذاکرات مهم جهانی همچون مذاکرات هسته ای ایران که دروازه ورود اتریش به معادلات بین المللی است نمود هوشمندی این ملت است.
البته در کنار صنعت دومین منبع درآمد اتریش توریست بین المللی است و به خصوص در شهر وین که 20 درصد جمعیت اتریش در آن ساکن هستند همه شهر یک هدف بیشتر ندارند چه کنیم تا جذابیت شهر برای توریست در مقابل هزاران انتخاب دیگری که می تواند داشته باشد بالا بماند. از حفظ معماری شهر تا ایجاد خدمات جدید به گردشگران بر اساس ترندهای روز و تا میزبانی بزرگترین جشنواره های جهانی و همه این تلاش برای اینکه فرصت بازدید از کافه ها، خیاطی ها و کوچه پس کوچه های وین برای میلیونها نفر در سال باشد خیاطی را مخصوصا ذکر کردم دوستانی که من را از نزدیک می شناسند می دانند عاشق لباس هستم و تا به حال شهری را ندیده بودم که اینقدر خیاطی محلی داشته باشد و برای من مردم وین به شکل چشم نوازی خوش پوش بودند. البته وقتی در بازار رقابتی جهانی بخواهی جایگاه خود را حفظ کنی حتی در زمان پاندمی، لازم است هوشمندانه سرمایه گذاری کنی برای این منظور در وین یکی از راحت ترین تجربیات انجام تست کرونا را دارید می توانید به یکی از ده ها کیوسک خیابانی مراجعه کنید و تست بدهید و در مدت چند ساعت جواب تست خود را روی موبایل خود دریافت می کنید و اگر استرس گشت و گذار در شهر با تورهای شلوغ را دارید می توانید از اسکوترهای برقی تک نفره و البته اپلیکشن همراه آن برای یک تجربه ایمن و لذت بخش بهره ببرید.
تجربه من تماما مثبت نبود و در خاطر خواهم داشت که اتریش یکی از کشورهایی بود که در بحران پناهندگان سوری به اروپا سیاستی پر انتقاد را برگزید ولی این هم صدایی یک ملت و تلاش آنها در مسیر توسعه چیزی نبود که از آن بگذرم و تجربه زیسته من را غنی نسازد و مثال دیگری بود از اینکه ملتها چگونه شکست میخورند و چگونه پیروز می شوند.